Kysymyksiä ja vastauksia hyönteisistä

Luontoakateemille esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia hyönteisistä vuosilta 2020-2022.

 Mikä on tämä mehiläisen ja ampiaisen risteytyksen näköinen hyönteinen? Näkynyt meillä Virroilla mökillä useita. Jalat erikoisen keltaiset. Pistääkö tämä?

Ohessa kysyjän ottama kuva pajukkomehiläisestä, joka on kerännyt siitepölyä jakojen vasuihinsa..


Hei!

Kuvassa on pajukkomaamehiläinen (Andrena vaga), tosin kuva ei valitettavasti ole ihan tarkka. Pajukkomaamehiläinen on yleisin maamehiläisemme ja siitä on Luontoakateemiin tullut jo aiemminkin kysymyksiä. Vastaukset niihin pääset lukemaan Luontoakateemin kotisivun hyönteisosiosta.

Kuvasi pajukkomaamehiläisellä on takajalkojensa ns. vasuissa kukkien siitepölyä ja se saa takajalat näyttämään keltaisilta. Kun mehiläiset vierailevat kukissa etsimässä mettä, jonka ne imevät kupuunsa, tarttuu samalla niiden pörröiseen karvoitukseen kukkien tahmeaa siitepölyä. Mehiläiset kampaavat siitepölyn karvoituksestaan takajaloillaan ja samalla keräävät sen takajalkojen vasuihin. Ne kuljettavat pesilleen siis sekä mettä että siitepölyä samalla levittäen siitepölyä kasvista toiseen. Kun vasut ovat tyhjät, ovat maamehiläisen takajalat väriltään tummat. 

Ahdistettuna maamehiläinenkin voi pistää, mutta se ei tee sitä kovin herkästi, koska sen pistin tarttuu pistettävään kiinni ja repeytyy irti mehiläisestä. Tämä johtaa mehiläisen nopeaan menehtymiseen. Samalla kun pistin irtoaa, erittyy hälytysferomonia - hajuhormonia, joka hälyttää muut lähistöllä olevat mehiläiset puolustamaan itseään. Tällöin on mahdollista, että paikalle ilmestyy useita mehiläisiä valmiina puolustamaan itseään ja pesiään. Mutta rauhallisesti liikkumalla ja hyönteisten vahingoittamista välttäen ei yleensä tarvitse olla huolissaan mehiläisen pistoista.

Terveisin luontovirtuoosi Jonna Viisainen