Lähetä meille kysymyksesi sienistä

Lähetä meille sieniin liittyvä kysymyksesi alla olevalla lomakkeella. Voit liittää lomakkeeseen max. kolme valokuvaa kohteesta.

Kun lähetät kuvan nimettäväksi, huomioi seuraavaa:

1 Ota kuva luonnonvalossa/mieluusti aidolla keräyspaikalla.

2 Kuvaan lakin ylä- ja alapinta, jalka kokonaisuudessaan. Luonnossa kuvattuna jätä ainakin yksi sieni paikalleen, kaada yksi/useampi viereen, jotta sieniosat näkyvät.

3 Ota terävä kuva mahdollisimman läheltä.

4 Kerro kasvupaikasta: maassa, maan alla, puussa, oksassa, kompostissa, mitä puita oli lähellä jne.

Oheisesta ohjevideosta näet, miten sieni tulisi kuvata, jotta lajin voisi tunnistaa lajin parhaiten.

Katso myös alta aiemmat kysymykset ja luontovirtuoosien vastaukset!

 

Hei!
Tämä sieni löytyi tänään Jyväskylän Muuratsalon länsirannalta, läheltä A. Aallon koetaloa, mänty- ja koivuvaltaisesta metsästä, polun reunalta. Voisiko olla "matsutake"?

Ohessa kysyjän lähettämä kuva Luontoakateemille.


Hei!

Kuvaamasi sieni ei ole matsutake, joka on helttasieni. Kuvaamasi sieni on männynsuomuorakas, jolla on lakin alapuolella piikit eli orat. Se ei ole hääppöinen ruokasienenä.

Ystävällisin terveisin Mauri Lahti, Luontoakateemi

 

Elokuussa 2020 Juuassa sekametsässä löytyi kauniin lilan värisiä sieniä kaksi kappaletta. En huomannut kuvata sienen alta.

Ohessa kysyjän lähettämä kuva Luontoakateemille.


Hei!

Kyseessä lie violettiseitikki. Toinen vaihtoehto samanvärinen luumuseitikki. Kyse on kasvupaikan puustosta ja puuyhteydestä sieneen. Ovat kauniita, mutta ei käytetä ruokasienenä.


Luontoakateemiterveisin, Mauri Lahti

Mikä sieni, Lempäälä Kuljun Asemakylä. Kuusimetsä, istutettu Tuija-aita mäntyhaketta juurella, turveharkkoja ja multaa. Lakin halkaisija n.30 cm arviolta.

Ohessa kysyjän lähettämä kuva Luontoakateemille.


Hei!

Sienesi on upeaherkkusieni ja upea kooltaankin.

Terveisin Luotoakateemin puolesta Mauri Lahti ja onnittelut komeasta löydöstä!

Pihallemme ilmestyi pari päivää sitten nämä sienet. Olemme asuneet tässä 40v eikä aikaisemmin ole ollut tällaista. Kuinka hävitän nämä ja ovatko myrkyllisiä?

Ohessa kysyjän lähettämä kuva Luontoakateemille.


Hei!

Ryhmätuhkelo saattaa täyttää kaikki laattaraot. Harmiton. Ei tarvitse toimenpiteitä- tulee ja menee.

Terveisin Luontoakateemista Mauri Lahti

Koivun kannonympärillä kasvaa näitä runsaasti. Lakin alapuoli mustanruskea. Onko koivunkantosieni vai mikä sieni on kyseessä? Ei rengasta jalassa.  Ei varmaan syötäväkään?

Ohessa kysyjän lähettämä kuva Luontoakateemille.


Hei!

Kuvan sieni on parvimustesieni, joka kasvaa etenkin syksyisin nurmikoiden puunjuurissa ja kannoissa massoittain. Ei hyötykäyttöä.

Terveisin Mauri Lahti, Luontoakateemi

Moi!

Koivunkantosieni, vai myrkkynääpikkä? Hoidetussa pihassa kasvaa vanhassa lahossa koivunkannossa tiivis rykelmä sieniä. Vieressä n. viiden metrin päässä kasvaa kaksi mäntyä ja n. kymmenen metrin päässä nuorehko kuusiaita. Sienien lakin alla on ruskea reunus. Sienien tuoksu on herkullisen sienimäinen ja pieni pala maistui hyvälle. Uskaltaisinko tehdä lakeista muhennoksen?

Ohessa kysyjän lähettämä kuva Luontoakateemille.


Hei!

Koska vaarallisena parina on on myrkkynääpikkä, pitää minun olla vastauksessani eriyisen varovainen. Erona on jalan ja renkaan alapuolen väri. Jos se on ruskea ilman valkoista, se on koivunkantosieni. Jos  mukana on valkoista väriä  tai kokonaan valkoinen se on myrkkynääpikkä. Kuvassa näkyy jalka vain yhdestä sienestä ja se on koivunkantosieni. Kaikki muutkin sienet on tutkittava huolella. 

Terveisin Luontoakateemiin puolesta Mauri Lahti

 

Oma piha.

Ohessa Luontoakateemille lähetetty kuva.


Hei!

Sienesi ovat ns. kupusieniä eli kasvavat kuin pallon sisässä aluksi maan alla. Et ole antanut lisätietoja kasvupaikasta ja oma piha ei anna mitään informaatiota koskien sientä kuten, kasvoiko maanpinnalla vai alla. Mitä puita oli lähellä? En saa suurennettua kuviasi, mutta epävarmasti sanon, että kyseessä on tarhamukulakuukusia. Jos kasvoivat maan alla, vaativat mikroskopointia nimen  antamiseen.

Terveisin Luontoakateemista Mauri Lahti

Hei.

Näin tämän kauniin sienen Rapolan linnavuorella. En ole onnistunut tunnistamaan sientä. Mikähän tämä on?

Ohessa kysyjän lähettämä kuva Luontoakateemille.


Hei!

Kyseessä on kartiovahakas ja kaunis katsella.

 Luontoakateemiterveisin Mauri Lahti

Ollut kolmena vuonna peräkkäin vanhan sammaloituneen kasvimaan reunalla. Vuosi vuodelta koko on kasvanut. Keskisuomalaisessasuolammen rantametsässä. Kuusia, mäntyjä ja koivuja. Lakin halkaisija 42 cm. Kaikin puolin valtavan kokoinen. Yksi rengas varressa ja heltat violetin mustat. .

Ohessa kysyjän lähettämä kuva Luontoakateemille.


Hei!

Sienesi on kuvattu tavalla, joka jättää kysymyksiä auki. Sienesi näyttää suurelta ja yhdessä kuvassa helttojen väri näyttää hyvin tummalta ja toisessa punertavalta. Se on herkkusienen merkki, mutta toistaiseksi ei riitä tarkempaan määritykseen. Ensi kerralla yritä ottaa useampia kuvia jossa sieni on normisti pystyssä, makaavassa kaadetussa asennossa, jolloin koko jalka ja heltat näkyvät. Älä riko sientä.

Terveisin Luontoakateemista Mauri Lahti

Onko kyseessä suppilovahvero vai kosteikkovahvero ? Kiitos.

Ohessa kysyjän Luontoakateemille lähettämä kuva.


Hei!

Sienesi ovat suppilovahveroita. Sen lakki ja alapuolen poimujen väri on erilainen, pinnat ruskea ja poimut/harjanteen likaisen keltaiset. Kosteikkovahverolla poimut taas ovat kuin partakoneella ajellut. Molemmat ovat syötäviä.

Terveisin Mauri Lahti, Luontoakateemi

Hei!

Tatteja poimiessa tuli tämmöinen vastaan, mikä mahtaa olla kyseessä? Sieni on poimittu kosteahkosta sekametsästä. Leikkuupinnat pysyvät valkoisina. Sieni on tuntumaltaan erittäin kiinteä ja napakka. Lakin pinta kiiltävä tumman ruskea ja ei limainen. Sisätiloissa ollessaan kuviin otetut sienet ovat hieman kuivahtaneet, varren valkoinen on hieman ruskistunut ja lakin väri hieman haalistunut. Sienen heltat oli jokaisessa sienessä piilossa toisen kuvan osoittamalla tavalla.

Ohessa kysyjän Luontoakateemille lähettämä kuva.


Hei!

Sienesi on isokaulussieni. Se on myrkyllinen, eikä suositella ruokakäyttöön.

Ystävällisesti Mauri Lahti, Luontoakateemi

Mikä sieni? Joka kesä yritän opetella yhden uuden sienen.

Ohessa kysyjän Luontoakateemille lähettämä kuva.


Hei!

Kyseessä on seitikki limaseitikkien ryhmästä. Tarkempi nimi vaatisi lajin erikoistuntemista ja mikroskooppia.

Ystävällisin terveisin,

Mauri Lahti, Luontoakateemi

Miten kanttarelli voi puhtistaa on aika roskaisia,voiko pestä vai miten on helpompi tapa?

Ohessa kuva keltavahveroista. Kuva: Mauri Lahti.


Hei!

Keltavahverot voi laittaa veteen likoamaan, jolloin roskat nousevat pintaan ja ne voi siivilällä kauhoa pois. Sitten jos sienimäärä on vähäisempi, ne voi pestä juoksevassa vedessä. Ennen seuraavaa toimenpidettä, vahverot kuivataan siivilässä. 

Mauri Lahti, Luontoakateemi

Hei!

Näin viikko sitten Hattulassa puutarhassa sienen. Mikähän tämä mahtaa olla, ja samalla kysyn, että onko nyt sieniä vielä paljon maastossa, kun on lämmintä vaikka on marraskuu.

(Ohessa kysyjän kuva sienestä.)


Hei!

Kuvaamasi sieni on valemalikka (Pseudoclitocybe cyathiformis), joka tänä syksynä (2020) on ollut poikkeuksellisen yleinen. Moni sienilaji kestää jonkin verran pakkasta. Erityisesti kääväkkäät, kuten suppilovahvero ja keltavahvero ovat kerättävissä niin kauan, kun maa on lumeton. 

Ystävällisin terveisin, Mauri Lahti