Lähetä meille kysymyksesi matelijoista tai sammakkoeläimistä

Kysy asiantuntijoilta palvelumme on toistaiseksi tauolla.

Katso myös alta aiemmat kysymykset ja luontovirtuoosien vastaukset!

 

Kurjenrahkan Savojärven pienessä poukamassa oli paljon n. 8 cm pituisia sammakoita. Ne uivat ja kurnuttivat kovasti. Hämmästystä aiheutti isohko pallo, jonka muodosti ehkä kymmenkunta sammakkoa. Ne olivat takertuneet toisiinsa ja oleilivat pallona, välillä liikehtien ja joskus joku lähti pallosta tai tuli siihen. Oliko kyse ryhmäseksistä vai mistä ihmeestä? Mitään kutuun viittaavaa ei kyllä tapahtunut koko aikana, kun niitä tarkkailin. Tämä oli 13.5.21 eli eikö kutuaika ole jo takana päin? Laitan videon sähköpostiosoitteeseen.


Hei

Sammakkokoiraat todellakin ovat kiihkeitä rakastajia - niin kiihkeitä, että yhden naaraan selässä voi roikkua useampi koiras halukkaana suorittamaan mätimunien hedelmöitystä. Joskus intoa on niin paljon, että naaras tukehtuu kosijoiden alle ja menehtyy. Jopa veteen menehtyneeseen naaraaseen voi olla edelleen kiinnittyneinä toiveikkaita koiraita.

Sammakko eli ruskosammakko (Rana temporaria) kutee aikaisin, huhtikuussa. Viitsammakko (Rana arvalis) sen sijaan myöhemmin, huhti-toukokuussa. Todennäköisesti näkemäsi sammakot ovat siis viitasammakoita. Valitettavasti en ole nähnyt lähettämäsi videota. Myös sammakoiden koko viittaa viitasammakkoon.
 

Saattaa olla, että näkemäsi "sammakkopallon" sisällä on yksi naaras, joka on tullut kutemaan muita naaraita myöhemmin ja siksi saanut matkaansa kaikki edelleen innokkaita paikalla lisääntymiskiihkossaan vielä päivystäneet koiraat. Kosiomenot kestävät viitasammakoilla useamman päivän ja niiden kutu vajoaa vedessä pohjaan, kun taas sammakon kutu nousee pintaa. Luultavasti tästä syystä et ole voinut huomata itse kutua.
 

Kiitos kysymyksestä ja havainnosta, piilossa lammikkovesien pinnan alla tapahtuu mielenkiintoisia asioita!
 

Kevätterveisin luontovirtuoosi Jonna

Luontoakateemi

Hei! Tuossa alkusyksystä sieniretkellä kävi kumma juttu: astuin vaskitsan päälle ja siltä irtosi häntä. Aika jötkäle! Tyngästä valui verta ja se rimpuili kädessä voimakkaasti useamman minuutin.  Itse vaskitsa katosi nopeasti, kuten tietty oli tarkoituskin. Onko tämä tavallista? Ja kasvaako vaskitsalle sisiliskon tapaan uusi häntä?

(Ohessa kysyjän ottama kuva.)


Vaskitsa kuuluu jalattomiin liskoihin, vanhalta nimeltään se on vaskikäärme, mikä viittaa sen käärmettä muistuttavaan ulkomuotoon. Se on puolustuskyvytön ja melko hidasliikkeinen. Siksi se mielellään elelee piilottelevaa elämää Jos vaskitsa joutuu vaaran uhkaamaksi, on sen ainoana puolustuskeinona hännänpään tiputtaminen. Toiveena tietysti on, että vihollinen kiinnostuu irrallaan kiemurtelevasta irtohännästä ja vaskitsa pääsee sillä aikaa luikertelemaan piiloon, kuten sinunkin tapauksessasi kävi. Yleensä tällaisesta hännän katkaisusta, jonka vaskitsa (kuten myös sisiliskot) säikähtäessään itse tekee, ei seuraa verenvuotoa. Kertomassasi tapauksessa olet ehkä vahingossa onnistunut hieman satuttamaan vaskitsan häntää jos siinä on ollut verenvuotoa. Vaskitsa kasvattaa itselleen uuden hännän. Se vie useita kuukausia eikä uusi häntä kasva aivan yhtä pitkäksi kuin aikaisempi. Vaskitsa pudottaa häntänsä hyvin herkästi, yli puolet vaskitsoista on elinaikanaan menettänyt häntänsä ainakin kerran.

Terveisin,

luontovirtuoosi Jonna Viisainen