Kysymyksiä ja vastauksia matelijoista ja sammakkoeläimistä

Luontoakateemille esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia matelijoista ja sammakkoeläimistä vuosilta 2020-2022.

Kurjenrahkan Savojärven pienessä poukamassa oli paljon n. 8 cm pituisia sammakoita. Ne uivat ja kurnuttivat kovasti. Hämmästystä aiheutti isohko pallo, jonka muodosti ehkä kymmenkunta sammakkoa. Ne olivat takertuneet toisiinsa ja oleilivat pallona, välillä liikehtien ja joskus joku lähti pallosta tai tuli siihen. Oliko kyse ryhmäseksistä vai mistä ihmeestä? Mitään kutuun viittaavaa ei kyllä tapahtunut koko aikana, kun niitä tarkkailin. Tämä oli 13.5.21 eli eikö kutuaika ole jo takana päin? Laitan videon sähköpostiosoitteeseen.


Hei

Sammakkokoiraat todellakin ovat kiihkeitä rakastajia - niin kiihkeitä, että yhden naaraan selässä voi roikkua useampi koiras halukkaana suorittamaan mätimunien hedelmöitystä. Joskus intoa on niin paljon, että naaras tukehtuu kosijoiden alle ja menehtyy. Jopa veteen menehtyneeseen naaraaseen voi olla edelleen kiinnittyneinä toiveikkaita koiraita.

Sammakko eli ruskosammakko (Rana temporaria) kutee aikaisin, huhtikuussa. Viitsammakko (Rana arvalis) sen sijaan myöhemmin, huhti-toukokuussa. Todennäköisesti näkemäsi sammakot ovat siis viitasammakoita. Valitettavasti en ole nähnyt lähettämäsi videota. Myös sammakoiden koko viittaa viitasammakkoon.
 

Saattaa olla, että näkemäsi "sammakkopallon" sisällä on yksi naaras, joka on tullut kutemaan muita naaraita myöhemmin ja siksi saanut matkaansa kaikki edelleen innokkaita paikalla lisääntymiskiihkossaan vielä päivystäneet koiraat. Kosiomenot kestävät viitasammakoilla useamman päivän ja niiden kutu vajoaa vedessä pohjaan, kun taas sammakon kutu nousee pintaa. Luultavasti tästä syystä et ole voinut huomata itse kutua.
 

Kiitos kysymyksestä ja havainnosta, piilossa lammikkovesien pinnan alla tapahtuu mielenkiintoisia asioita!
 

Kevätterveisin luontovirtuoosi Jonna

Luontoakateemi