Kysymyksiä ja vastauksia hyönteisistä

Luontoakateemille esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia hyönteisistä vuosilta 2020-2022.

Hei, meillä on Naantalin, Merimaskussa mökki, jonka alueella on useita linnunpönttöjä. Edellisenä syksynä, kun putsasimme pönttöjä yhdessä pöntössä oli valkoinen sitkeä möykky, jossa valkoisia toukkia noin 1 cm pitkiä.. Möykky oli noin 5x6 cm  kiinni pöntön seinässä ylhäällä erittäin tiukasti, puukkoa tarvittiin sen irroittamiseen. Kyseisessä pöntössä ei ollut pesitty. Viime syksynä tarkistimme pöntöt jälleen, yhdessä pöntössä ei ollut pesitty ja sieltä löytyi jälleen samanlainen möykky ja toukat. Pönttö oli eri kuin edellisenä vuonna. Mikä nyt häiritsee lintujen pesintää, ja miten ne saisi pois. Valitettavasti kukaan ei huomannut ottaa kuvaa.


Hei!

Kuulostaa siltä, että linnunpönttöön on majoittunut pikkuperhosiin kuuluva pesäkoisa. Pesäkoisa on vaatimattoman näköinen n. 1,5 (siipiväli n. 3 cm) sentin pituinen pieni perhonen. Nimensä se on saanut siitä, että luonnossa pesäkoisan toukat usein loisivat mm. ampiaisten ja kimalaisten pesissä syöden pesässä orgaanista ainetta. Aina silloin tällöin näitä pesäkoisan toukkia ja niiden itselleen kehräämiä erittäin sitkeitä kudelmia löytyy myös linnunpöntöistä. Joskus linnunpöntön kantta on jopa erittäin vaikea saada auki, kun sitkeä "silkki" pitää sitä tiukasti kiinni. Töhnän irrottamiseen tosiaan usein tarvitaan puukkoa tai muuta työkalua.

Pesäkoisat ovat osa luontoa, eikä niitä oikein pysty estämään linnunpönttöihin asettumaan. Onneksi näitä loppujen lopuksi aika vähän pönttöihin eksyy. Pesäkoisia ja niiden toukkakudelmia löytyy joskus myös vanhoista taloista esim. hirsiseinien ja tapettien välistä.

Hyvää kevään jatkoa ja mielenkiintoisia luontohavaintoja toivotellen.

Juhani Kairamo, luontovirtuoosi