Kysymyksiä ja vastauksia hyönteisistä

Luontoakateemille esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia hyönteisistä vuosilta 2020-2022.

Mehiläiset ja kimalaiset: Mitä lajeja? Harmaa laji oli joku pieni maamehiläinen. Keltaisesta epäily villakärpäsestä. Kuvausaika 21.4.2021, paikkana Kakslammin ls-alue Ryttylä, harjualueen hiekkareuna (pahoittelut huonoista kuvista).

Ohessa vain kysyjän kuva villakärpäsestä, sillä muut olivat kovin heikkolaatuisia (juuri ja juuri asiantuntijan tunnistuskuvina käytettäviä).


Hei!

Ryttylän Kakslammin harjualue on hieno kohde erityisesti hyönteisharrastajalle.

Ensimmäisessä kuvassa on kimalaiskärpäsiin kuuluva villakärpänen. Sen näkee keväisin pörräämässä paikoillaan lämpimien rinteiden tuntumassa. Sen toukka elää näissä rinteissä pesivien erakkomaamehiläisten pesissä syöden siellä sekä erakkomaamehiläisten toukilleen varaamaan ravinnon että itse toukatkin. Villakärpänen (Bombylius major) on yleinen laji Etelä- ja Keski-Suomessa ja varsin sympaattinen näköinen pitkän karvapeitteensä ansiosta.

Toisessa kuvassa on pajukkomaamehiläinen (Andrena vaga), jota koskevaan kysymykseen löydät lisätietoja Luontoakateemin hyönteisosion aiemmin julkaistuista vastauksesta.


Viimeisessä kuvassa kuvassa on mielestäni kartanokimalainen (Bombus hypnorum). Takaruumiin väritys ei kuvassa näy, mutta silti kallistun tämän yleisen lajin kannalle.

Pörriäisterveisin,

Jonna Viisainen, luontovirtuoosi