Lähetä meille kysymyksesi hyönteisistä

Jotta saat kysymyksiisi luotettavan vastauksen huomio seuraavat seikat:

1) Luontoakateemi vastaa Suomen luonnonvaraisia eliöitä koskeviin kysymyksiin eli

luonnossa esiintyviä eliöitä koskeviin kysymyksiin,  ei rakenteiden sisäpuolella esiintyviin ja havaittuihin eliöihin

2) Liitä kysymyksen oheen tarkka kuva kohteesta.

3) Emme vastaa eliöiden hävittämistä koskeviin kysymyksiin, sillä Luontoakateemi edistää luonnon monimuotoisuutta.

4) Emme anna terveys- tai lääkintäneuvontaa.

Katso myös alta aiemmat kysymykset ja luontovirtuoosien vastaukset, niistä voi löytyä heti vastaus kysymykseesi!

 

Punkit: sienireissun jälkeen kokosin saappaiden päältä ja sienipussista kymmenkunta punkkia ( nymfiä)  muovipurkkiin. Ne syöksyivät toistensa kimppuun ja alkoi melkoinen paini. Lopulta kaikki olivat yhdessä kasassa. Syövätkö punkit toisiaan tai imevätkö verta toisistaan? Syövätkö ne muuta kuin veriaterian? Toinen kysymys: hukkuuko punkki vedessä?


Hei.

Punkkien ryhmässä löytyy kahdeksanjalkaista moneen lähtöön. Paitsi että niitä loisii nisäkkäissä ja linnuissa, jotkut verenimijälajit ovat erikoistuneet matelijoihin, hyönteisiin tai hämähäkkeihin. Sammalikossa, maaperässä ja vedessä esiintyy yleisesti petopunkkilajeja, jotka saalistavat itseään pienempiä eläimiä eivätkä ime verta. Kuvaamasi käytös sopisi tähän ryhmään.

Vesipunkkien joukossa on muutamia kirkkaanpunaisia lajeja, jotka kiinnittävät tarkkanäköisen ihmisen huomion, mutta vesipunkeissa ei ole ihmistä uhkaavia lajeja.

Toisistaan punkit eivät ime verta. Puutiainen (Ixodes ricinus) käyttää ravinnokseen vain verta, jota se imee mistä tahansa nisäkkäästä tai linnusta.

Maalla elävät punkit ovat niin pieniä, että luonnossa ne kelluvat pintajännityksen ansiosta. Uppeluksissa ne epäilemättä hukkuvat jonkin ajan kuluttua, mutta tuo aika lienee pitkä. Olen joskus testannut puutiaisen irrottamista iholtani valuttamalla sen päälle ruokaöljyä lätäköksi. Punkki ei irrottanut otettaan saati kuollut kymmenen minuutin upotuksesta.

-Karri Jutila, Luontoakateemi.