Kysymyksiä ja vastauksia hyönteisistä

Luontoakateemille esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia hyönteisistä vuosilta 2020-2022.

Mikä on tällaisen otuksen nimi? Kertooko löytö jotain vesistöstä? Näitä vesiperhosen kotelokoppia, jossa sirvikäs "aina" asustaa kortteen sisällä tulee verkon mukana melko paljon syvästä vedestä ja nimenomaan Vesijaolla. Vanajalla näitä ei ole. Nämä kiipeilevät verkon liinaa pitkin ylöspäin. Aikaisemmin rantavesissä olen nähnyt hiekasta yms. muurattuja kotelokoppia toukan ympärillä, mutta nämä ovat siis ohuen kortteen sisällä. Toukka on jopa 3,5cm pitkä ja komean oliivin vihreä.

Ohessa kysyjän lähettämä kuva sirvikkäästä lehtmatriaalisuojuksineen..


Hei!

Kyseessä tosiaan on vesiperhosen eli sirvikkään toukka. Pelkästään kuvista ei aivan lajitarkkaa määritystä pysty tekemään, mutta kyseessä on kuitenkin isosirvikkäiden heimo ja siitä Agrypnia tai Phyrgannea -suku.

Vesiperhosia elää hyvin erityyppisissä vesistöissä, mutta veden korkea suolapitoisuus on niille rajoitteena. Siksi vesiperhosten toukkia löytyy ensisijaisesti makean veden vesistöistä: joet, ojat, purot, lammet, suot, järvet ja lähteet. Se, mitkä lajit missäkin viihtyvät, riippuu sopivasta ravinnosta, veden lämpötilasta ja suuressa määrin siitä, onko kyseessä seisova vai virtaava vesi. Suomesta tunnetaan 219 eri vesiperhoslajia.

Useimmat vesiperhosistamme talvehtivat toukkavaiheessa, joka voi kestää jopa kahden tai kolmen talven yli. Toukat ovat puolustuskyvyttömiä ja siksi suojaavat itseään rakentamalla ympärilleen kotelokehdon, jonka peittelevät kasvien osilla tai pienillä hiekanmuruilla.

Terveisin,

luontovirtuoosi Jonna Viisainen