Lähetä meille kysymyksesi hyönteisistä

Jotta saat kysymyksiisi luotettavan vastauksen huomio seuraavat seikat:

1) Luontoakateemi vastaa Suomen luonnonvaraisia eliöitä koskeviin kysymyksiin eli

luonnossa esiintyviä eliöitä koskeviin kysymyksiin,  ei rakenteiden sisäpuolella esiintyviin ja havaittuihin eliöihin

2) Liitä kysymyksen oheen tarkka kuva kohteesta.

3) Emme vastaa eliöiden hävittämistä koskeviin kysymyksiin, sillä Luontoakateemi edistää luonnon monimuotoisuutta.

4) Emme anna terveys- tai lääkintäneuvontaa.

Katso myös alta aiemmat kysymykset ja luontovirtuoosien vastaukset, niistä voi löytyä heti vastaus kysymykseesi!

 

Hei,
Nämä toukat löysin maton alta. Olivat kesän aikana tulleet, kotoa poissaollessa. Toukkia oli maton alla suuri märää n. 100 kpl. Olivat hakeutuneet ainoastaan mattojen alle, eteisen maton sekä keittiön luonnonmateriaalia olevan maton alle. Hätätoimina imuroitiin koko asunto (pölypussi vietiin samantien roskiin), Tolulla pestiin lattiat kahteen kertaan, matot imurointiin ja vietiin pesulaan pestäväksi. Mitä nämä kyseiset toukat ovat ja vaatiiko tuholaistorjuntaa? Missään muualla ei ole havaittu toukkia, kun lattiapinnalla. Epäilin itse turilaantoukaksi. Koko noin 1-3 cm. Madellessaan eteenpäin pitenee 3 cm, mikäli toukkaan koskee ''menee kasaan'' n 1cm kokoiseksi.

Ohessa kysyjän lähettämä kuva Luontoakateemille.


Hei!

Kyseessä ovat kärpäsen toukat. On mahdollista, että huoneistoon on jäänyt esim. tyhjentämätön roskis tai kärpänen/kärpäset ovat muuten vain päätyneet huoneistoon ja olleet munintavalmiita. Paremman paikan puuttuessa, on kärpänen muninut maton materiaaliin ja toukat kehittyneet sitten maton alla. Kärpäsen kehitys munasta toukaksi voi olla hyvin nopeaa. Yksi emokärpänen voi tuottaa jopa 500 munaa, joista toukat kuoriutuvat yhdessä päivässä samanaikaisesti. Huonekärpänen munii munat pienemmissä erissä. Toukat kuoriutuvat munista noin 8–72 tunnin sisällä ja koteloituvat noin 3–60 päivässä. Aikuiseksi toukat kehittyvät koteloistaan noin 3–28 päivässä.

Todennäköisesti ongelma on nyt poistunut siivoamisen myötä, mutta jatkossa on hyvä tarkistaa roskikset ym. ennen pitkiä poissaoloja. Myös asuntoon eksyneet aikuiset kärpäset kannattanee poistaa.

Terveisin Jonna Viisainen, Luontoakateemi