Lähetä meille kysymyksesi kasveista

Katso myös alta aiemmat kysymykset ja luontovirtuoosien vastaukset!

 

Pihipiirissä on luonnonvarassa paikka, jossa kasvaa noin neljän neliön alalla sinivuokkoja. Nyt samalle kasvupaikalle on levinnyt myös valkovuokko ja kysyisinkin onko valkovuokosta haittaa sinivuokon kasvulle? Kyse rinteestä, jossa kasvaa mm.haapaa. Kiitos!

Sinivuokon kukka. Kuva: Panu Villanen, Luontoakateemi


Hei!

Valkovuokko saattaa kilpailla sinivuokon kanssa valosta, vedestä ja ravinteista, jos sen kasvusto etenee sinivuokkojen tuntumaan. Luonnossakin lajit toisinaan esiintyvät lähekkäin. Yleensä kuitenkin sinivuokko esiintyy vähän varjostetummilla ja happamilla paikoilla kuin valkovuokko, joka etsiytyy varsinkin savi- tai muille hienojakoisille maille. Sinivuokon tiedetään karttavan savimaita. Kumpaakin lajia on käytetty puutarhoissa istutettuna.

Kannattaa seurata levittäytyykö valkovuokko sinivuokon kasvustojen suuntaan. Jos näin käy, voit halutessasi hillitä sen leviämistä poistamalla liian lähelle tunkeutuvia maavarsia. Sinivuokon maavarsi on suoraan alaspäin suuntautuva eikä se pysty levittäytymään kasvillisesti valkovuokon tapaan, vaan on riippuvainen siemenlevinnästä. Siinä auttavat muurahaiset, joita houkuttaa sinivuokon siementen elaiosomit eli rasvapitoiset lisäkkeet.

Haavan esiintyminen voi vaikuttaa lajeihin. Kumpikin kyllä pystyy esiintymään haavan kanssa. Haavan lehtikarike ei hajoa kovin nopeasti eikä siinä ole niin paljon ravinteita kuin esim. lepän karikkeessa. Sinivuokkojen kukkiessa ensin niiden tulee tunkeutua lehtikarikkeen läpi ensimmäisenä. Valkovuokkojen kukkiessa myöhemmin, samaan aikaan myös heinät tunkeutuvat karikkeen läpi. Ehkä tällä ei ole merkitystä, teoriassa haavan lehtikarike voisi aavistuksen vähentää sinivuokon kilpailukykyä. Tosin tämä on vain arvailua.

Haapa on tärkeä avainlaji, joten sinällään sen esiintyminen on hyvä asia.

Heli Jutila, Luontoakateemi