Lähetä meille kysymyksesi kasveista

Katso myös alta aiemmat kysymykset ja luontovirtuoosien vastaukset!

 

Mikähän pihan terijoensalavaa vaivaa? On istutettu tälle paikalle rungoksi vartettuna taimena ja kasvanut hyvin. Viime kesänä toinen puoli puusta jäi ilman lehtiä ja nyt ei ole tullut ollenkaan lehtiä.  Voikohan tälle tehdä mitään?

Ohessa kysyjän Luontoakateemille lähettämä kuva.


Hei!

Rovaniemi on terijoensalavan kasvualueen pohjoisosassa ja on todennäköistä, että pakkasvaurio tai jäätyminen on aiheuttanut puun heikon tilan. Heikentyneeseen puuhun saattaa olla iskenyt sienitauti. Paikallinen pienilmasto ei ehkä ole suotuisin. Mitä luulette, kun luette alla olevan listan.

Paikallisilmastoon vaikuttavat mm. vesistöjen läheisyys (meret lievittävät kovimpia pakkasia talvella, järvet karkottavat kukkimisaikojen halloja) ja alueen maastonmuodot (syvissä laaksoissa on kylmää ilmaa kesällä ja talvella, kukkulat taas ovat muuta ympäristöään lämpimämpiä). Järveen viettävä lounaisrinne hietamaalla, ylä- eli koillispuolellaan havumetsä, lienee paikallisilmastollisesti ihannepaikka puutarhalle.

Kotipihan pienilmastoon vaikuttaa tontin korkeusolosuhteiden lisäksi kasvillisuuden tarjoama suoja (puiden alla on hyvä suoja sekä pakkasilta että halloilta, päivällä varjoisuudesta taas on haittaa). Aukeiden paikkojen pohjois- ja itäreunat, joita reunustavat havupuut, ovat erityisen lämpimiä päiväsaikaan, sillä niissä auringon säteilyenergia muuttuu runsaimmin (havaittavissa olevaksi) lämmöksi.

Kasvien menestymiseen vaikuttaa myös maan laatu ja se, missä vaiheessa kasvukautta routa sulaa. Muokatut maat ja mineraalimaat ovat vähemmän hallanarkoja kuin turvemaat tai heinikot.

Ystävällisin terveisin,

Heli Jutila, Luontoakateemi