Lähetä meille muu luontokysymyksesi

Katso myös alta aiemmat kysymykset ja luontovirtuoosien vastaukset!

 

Hei, olen yrittänyt etsiä tietoa punkkien lisääntymisestä. Olen huolissani kun meillä on viisi kotieläintä ja jokainen kantaa kotiin kymmeniä punkkeja kesän aikana. Mikäli punkki pudottautuu sisätiloihin, muniiko se siellä? Eli viliseekö nurkissamme nyt tuhansia pikkupunkkeja?

Kuva punkista. Kuva: Mauri Lahti.


Hei!

Ihmisiä kiusaavia puutiaislajeja on kaksi, puutiainen (Ixodes ricinus) ja siperian puutiainen eli taigapunkki (Ixodes persulcatus).

Elämänsä aikana puutiainen (jatkossa tekstissä puutiaisen tiedot koskevat myös taigapunkkia) tarvitsee kolme veriateriaa, joiden lähteeksi kelpaa mikä tahansa nisäkäs. Verta puutiainen tarvitsee ensin kehittyäkseen toukasta nymfiksi ja siitä edelleen aikuiseksi. Aikuinen naaras tarvitsee verta vielä kerran voidakseen munia. Puutiaisen elämänkierto voi kestää jopa kuusi vuotta ja se pystyy odottelemaan veriateriaansa pitkään.

Puutiainen lisääntyy suvullisesti eli tarvitaan koiras, joka hedelmöittää naaraan. Puutiaisilla on neljä kehitysvaihetta: muna, toukka, nymfi ja aikuinen. Puutiaisia tavataan samaan aikaan kaikissa näissä kehitysvaiheissa. Puutiaisen pienet ja hyvin huomaamattomat nymfivaiheen yksilöt ovat pahimpia tautien levittäjiä.

Karvapeitteisen eläimen turkissa voi yhtäaikaa olla tarpeeksi puutiaisia, jotta naaras löytää sieltä sekä veriaterian että parittelukumppanin. Näin ei yleensä käy puutiaisen päädyttyä ihmisen iholle. Munimisen jälkeen naaraspunkki kuolee pian. Sen munat eivät jatka kehittymistä, jos ne on munittu asuinhuoneistoon. Tavalliset kotimaiset puutiaisemme eivät nimittäin kestä huoneilmamme kuivuutta eivätkä pysty elämään sisätiloissa kauaa. Verta imemättömät puutiaisyksilöt ja varsinkin nymfit voivat sinnitellä hengissä huonetiloissa kauemmin kuin jo verta imeneet puutiaiset, jopa useita vuorokausia.

Suomeen on Välimeren alueelta kulkeutunut myös puutiaista muistuttava ruskea koirapunkki (Rhipicephalus sanguineus) joka kestää hyvin kuivaa ja lämmintä huoneilmaa ja voi pitkäänkin asua samassa huoneistossa lemmikkikoirien kanssa. Se myös pystyy lisääntymään tällaisissa olosuhteissa, jolloin eri kehitysvaiheen koirapunkit käyvät imemässä veriaterioita perheen lemmikkieläimistä, etupäässä koirista, mutta saattavat kohdistaa ateriansa myös ihmisiin. Koirapunkkien tuhoamiseen asunnosta tarvitaan avuksi ammattimaista tuholaistorjujaa. Koirapunkki ei kuitenkaan ole mitenkään tavallinen löytö asunnoissa.

Täysin ilman puutiaisia on varmaan mahdotonta onnistua elämään. Ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan siitä, että kotimaiset puutiaiset lisääntyisivät sisätiloissa. Jos lemmikkieläimillä voi käyttää punkkikarkotteita, vähenee sisätiloihin kulkeutuvien punkkien määrä jo jonkin verran. Myöskään nukkumista samoissa lakanoissa karvaisten lemmikkieläinten kanssa ei voi puutiaisaikaan suositella jos haluaa välttyä itse saamasta punkkien puremia. Puutiaisten kanssa on vain opeteltava sinnittelemään rinnakkain. Varsinkin jos haluaa pitää kotonaan kaverina luonnossa ulkoilevia koiria tai kissoja.

 

Ötökkäterveisin koiranomistaja ja luontovirtuoosi, Jonna Viisainen