Lähetä meille kysymyksesi nisäkkäistä

Katso myös alta aiemmat kysymykset ja luontovirtuoosien vastaukset!

 

Minkä eläimen jälki voisi olla kyseessä? Jäljet olivat jääneet upottavaan hiekkaan kovien sateiden jälkeen. Näytti siltä että oli tullut metsästä isolle aukealle päin. Kuvassa minun 45-numeron kenkä sekä jälki. Koira nuuhki kovasti jälkiä ja oli selvästi valppaana ja rauhaton.

Ohedsa kysyjän lährettämä kuva Luontoakateemille.


Hei.

Kansallisnisäkkäämme jäljiltä nuo näyttävät - karhu (Ursus arctos) on ainoa eläimemme, jolla on noin leveät + pitkät tassut. Eläin on ollut selvästi painavampi kuin kuviin jälkiä jättänyt koira. Hämäävää on, että tossukuvassa eläimen jäljessä erottuu vain kolme varpaanpainallusta. Karhulla on viisi, ja vanhoissakin jäljissä yleensä hahmottaa myös kynnet; sade liene häivyttänyt piirteitä.

Joskus on tullut vastaan, että joku koiranleuka on maastoon taiteillut "karhuntassuja", mutta ei karhu suurharvinaisuus ole. Ihmissilmän suurpedot kyllä osaavat välttää. Olen monta kertaa kohdannut karhun jälkiä Etelä-Suomessa, mutta kertaakaan en ole eläintä nähnyt. Suomessa tehtiin 2000-luvun alussa tutkimusta karhun käyttäytymisestä satelliittipaikantimella merkittyjen villikarhujen kanssa, ja yksi tulos oli, että kun ihminen näkee karhun, hän on kävellyt kahdeksan ohi.

-Karri Jutila, Luontoakateemi.